Taakvelden

5.6 Media

Taakveld 5.6 Media

Portefeuillehouder:         R. Janssen
Beïnvloedbaarheid:        I. Volledig financieel en beleidsmatig te beïnvloeden, autonome taak.

Wat wilden we bereiken?

  • De Bibliotheek is een plek waar kennis centraal staat, alsook kunst- en cultuurbeleving.
  • Taal- en mediavaardige kinderen.
  • Structurele afname van laaggeletterden.
  • Vitale en actieve lokale omroep.

Wat zouden we er voor doen?

  • Samen met Biblioplus en de samenwerkende gemeenten actualiseren we de beleidsvisie op bibliotheekwerk.
  • Biblioplus is sinds 2017 regisseur in de aanpak tegen laaggeletterdheid. Er is een groeiend partnernetwerk (signaleren en doorverwijzen) opgebouwd en er zijn taalvragers verbonden aan het Taalhuis (cursussen, trainingen, taalcafé). We ondersteunen de uitvoering van de activiteiten van het Taalhuis in 2020. Het Taalhuis is een fysieke plek in de Bibliotheek en richt zich op het terugdringen van laaggeletterdheid door activiteiten op het gebied van het herkennen en de toeleiding van laaggeletterden, cursussen en trainingen voor mensen met taalachterstand en preventieve activiteiten. We doen hierbij beroep op subsidie van de Provincie Limburg voor de aanpak van laaggeletterdheid (aanvraag in 2019 met doorlooptijd in 2020). Het in beeld krijgen en toe leiden van de doelgroep (o.a. naar het taalhuis) blijft echter een grote uitdaging, vanwege het taboe dat nog steeds op laaggeletterdheid rust. Naast de uitvoering van diensten in het taalhuis van Biblioplus wordt de komende periode extra ingezet op on- en offline publiekscampagnes om familieleden te activeren en een preventieve aanpak o.a. via leesonderwijs en Bibliotheek op School.
  • Binnen Biblioplus subsidiëren we Bibliotheek op School dat in 2020 wordt ingezet. Versterking van taalbeheersing en mediawijsheid wordt aangepakt door collectie van boeken op scholen, projecten en activiteiten leesbevordering en specialistische expertise (inzet van leesconsulent voor leerkracht, ouders en kind).
  • We werken als gemeente mee aan de vorming van een streekomroep door de lokale omroepen. De samenwerking moet leiden tot een verhoging van de kwaliteit en maatschappelijke waarde en een verlaging van de kosten.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Met Biblioplus en de samenwerkende gemeenten is een nieuwe beleidsvisie op bibliotheekwerk opgesteld. Het nieuwe beleidsplan 2021-2024 'Verder bouwen aan de bibliotheek van nu' is afgerond en de gemeenteraad heeft in september hiermee ingestemd. Tijdens de 1e lockdown is de bibliotheek enige tijd gesloten geweest. Na een voorzichtige opstartfase zijn de openingstijden begin september verruimd tot ongeveer 70% van de tijden van vóór de coronamaatregelen. Vanaf 15 december is wederom sprake van sluiting en is de afhaalbibliotheek opnieuw ingevoerd.
  • Er zijn in 2020 een 10-tal nieuwe intakes geweest in het Taalhuis. In de 36 weken waarin de bibliotheek wel open was, zijn ongeveer 200 samenkomsten van taalvrijwilligers met taalvragers geweest. Voor de campagne ‘Durf erover te praten!’ is in 2020 het straatteam in Gennep geweest. Het heeft meer dan 100 publieksgesprekken gevoerd over de omvang en impact van laaggeletterdheid om zo het onderwerp bespreekbaar te maken en goed onder de aandacht te brengen. Hoewel niet het primaire doel, heeft de campagne voor het hele werkgebied van Biblioplus ook directe resultaten: 12 aanmeldingen bij het Taalhuis, waarvan 4 NT1’ers en 7 nieuwe taalvrijwilligers. Daarnaast heeft Biblioplus onlangs een effectmeting onder deelnemers van taaltrajecten van de afgelopen periode uitgevoerd. Deze rapportage wordt begin 2021 gepresenteerd.
    Tot slot zijn er vele activiteiten geweest in de Kenniskeuken, gericht op basisvaardigheden (digitaal, gezondheid, werk, geld) met in totaal 543 deelnemers. Vanaf 2021 zullen deelnemers van de Biblioplus programma’s standaard gevraagd worden naar hun klanttevredenheid. Eind 2021 zal dit ook door een digitale evaluatiezuil in onze bibliotheek mogelijk zijn.
  • Op alle basisscholen in Gennep is een bibliotheek op school. Naast een actuele boekencollectie op de scholen zijn projecten en activiteiten in het kader van leesbevordering en digitale geletterdheid uitgevoerd. In oktober 2020 is het (landelijk) leesoffensief gestart voor verbeteren leesvaardigheid van jongeren, in samenwerking tussen Biblioplus, Primair en Voortgezet Onderwijs. Er is een nulmeting geweest van het leesplezier en het leesgedrag onder ruim 1.200 leerlingen tussen 12 en 14 jaar in de regio. Gemonitord wordt of het leesplezier verandert door de activiteiten binnen het Leesoffensief. De volgende meting staat gepland voor 2022.
  • GennepNews werkt inmiddels samen met Maasland Radio uit Bergen. In 2020 heeft GennepNews veel aandacht besteed aan initiatieven rond corona. In samenwerking met KonnectKever is een TV-programma gemaakt: QuarantaineTV (later InZicht). Het afsprakenkader, met een bundeling van afspraken tussen GennepNews en gemeente uit voorgaande jaren, is in een afrondende fase.
Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 20:07:33 met de export van 06/14/2021 19:57:02