Taakvelden

3.4 Toeristische en recreatieve voorzieningen

Taakveld 3.4 Toeristische en recreatieve voorzieningen

Portefeuillehouder:        J. van Hulsteijn en R. Peperzak (regiovisie BGMM)
Beïnvloedbaarheid:        I. Volledig financieel en beleidsmatig te beïnvloeden, autonome taak.

Wat wilden we bereiken?

  • De unieke landschappelijke kwaliteiten van Gennep komen krachtiger tot uitdrukking.
  • Het Genneper Huys is beter herkenbaar en beleefbaar.
  • Het onderscheidend vermogen van Gennep zorgt voor meer bezoekers.
  • We hebben samen met de ondernemers een nieuwe en eigentijdse vorm opgezet voor het vermarkten van onze gemeente en haar kwaliteiten, inwoners en ondernemers zijn onze ambassadeurs.
  • In 2025 zijn de vrijetijdsbestedingen in de regio gegroeid naar 1 miljard euro.

Wat zouden we er voor doen?

  • We geven vervolg aan het Atelier Genneper Huys en gaan samen met Staatsbosbeheer in een kleinere werkgroep aan de slag met de ideeën die zijn opgedaan in het atelier. We betrekken inwoners en belanghebbenden hierbij. Voor de financiële dekking gaan we subsidiemogelijkheden bij provincie en rijk onderzoeken.
  • Samen met de regiogemeenten voeren we Actieprogramma Vrijetijdseconomie 2018-2025 uit. De gemeente Gennep vervult hierbij de voortrekkersrol.
  • We moedigen ondernemers aan om met nieuwe, onderscheidende initiatieven op het gebied van verblijfsrecreatie en dagrecreatie te komen, en ondersteunen en faciliteren hen hierbij.
  • We zetten samen met ondernemers en toeristische platforms een nieuwe vorm van promotie en marketing op, vooral gericht op het trainen van (kleine) ondernemers en het realiseren van hefboomprojecten.
  • We blijven participeren in de verschillende hoogwaterveiligheidsgremia om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke maatregelen geen nadelig effect hebben op de ruimtelijke kwaliteit, maar juist vanuit toeristisch en recreatief perspectief meerwaarde bieden. Het Maasdal zal in het kader van hoogwaterveiligheid de komende decennia anders worden ingericht, waarbij versterking van de vrijetijdseconomie een belangrijke plaats krijgt.
  • We continueren onze actieve bijdrage aan de verkenning in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) van het Rijk naar de meest wenselijke variant voor de inrichting van de Lob van Gennep als retentiegebied en zijn daarbij alert op ‘meekoppelkansen’.
  • We ondersteunen ideeën vanuit de centrumvisie om het historische centrum van Gennep toeristisch aantrekkelijk te houden, denk hierbij aan het duurzaam "vergroenen" van het historische centrum en de optimalisatie van bewegwijzering.
  • We gaan verder met de uitvoering van de fiches zoals opgenomen in het Programma Versterking Vrijetijdseconomie (het Routeboek) en staan open voor nieuwe ontwikkelingen op toeristisch-recreatief gebied. Dit doen we niet alleen, maar samen met ondernemers, verenigingen en stichtingen.
  • We werken samen met onze buur- en regiogemeenten, onder andere binnen de gremia van Dynamic Borders en de Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar.
  • We zetten verder in op de versterking van onze duurzame fiets- en wandelinfrastructuur.
  • We vervullen een actieve rol in het opzetten van een structureel overleg tussen ondernemers in de toeristisch recreatieve sector onderling en de gemeente.
  • We gaan verder met de vernieuwing en uitbreiding van de ruiter- en menroutes, die geschakeld worden aan de routes van Bergen en Mook en Middelaar.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • De gesprekken met Staatsbosbeheer (SBB), de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) en de provincie Limburg zijn voortgezet om tot een concreet plan te komen voor het Genneper Huys. Het project is daarmee in een stroomversnelling geraakt. Het gaat hier zowel om de consolidatie en restauratie van de ruïne als het beleefbaar maken. Het rijk en de provincie zijn welwillend om hier ook financieel in te participeren. Een stuurgroep bestaande uit gemeente, provincie, RCE en SBB is van start gegaan en een 1e concept plan van aanpak is opgesteld. Daarnaast heeft er geofysisch onderzoek plaatsgevonden naar het gebied rondom de huidige ruïne. Dit levert ons meer informatie op over hetgeen nog in de grond te vinden is.
  • Regionaal is uitvoering gegeven aan de 5 actielijnen uit het actieprogramma vrijetijdseconomie. In het voorjaar is onder andere een platform van enthousiaste ondernemers uit de agro-sector en uit de toeristisch sector opgericht, om die sectoren meer aan elkaar te verknopen. In dit platform wordt toegewerkt naar een concreet businessplan. Het traject vitale verblijfsrecreatie is doorgezet en vele ondernemers zijn ondersteund door de vitaliteitsmanager bij transformatievraagstukken of het maken van nieuwe plannen. Ook is er een eerste inventarisatie geweest van potentiële TOP (Toeristisch Overstappunt) locaties in de regio, die onderdeel kunnen worden van een uniform TOP-netwerk en is er opdracht gegeven aan een extern bureau om onderzoek te doen naar het aanbod qua dagrecreatie. In beide trajecten worden ondernemers nauw betrokken.
  • We hebben meerdere nieuwe initiatiefnemers ondersteund bij planvorming van nieuwe bedrijven, onder andere door de inzet van de vitaliteitsmanager. Daarnaast hebben we meegedacht bij creatieve oplossingen rondom de beperkingen van het coronavirus.
  • De toeristische website VisitGennep is online gegaan. Met deze website voorzien we onze inwoners en gasten van actuele informatie rondom evenementen, winkels en toeristische hotspots. De reacties zijn erg positief.
  • We zijn betrokken in verschillende hoogwaterveiligheidsgremia en andere landschappelijke ontwikkelingen, om ervoor te zorgen dat er vanuit toeristisch-recreatief perspectief meerwaarde wordt gecreëerd. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van een TOP en panoramazicht bij het gebied monding Kroonbeek.
  • We leveren een actieve bijdrage aan de verkenning in het traject rondom de Lob van Gennep, waarbij we uitgaan van meekoppelkansen op het gebied van toerisme en recreatie. Denk hierbij aan de aanleg van fiets- en wandelpaden.
  • Vanuit de werkgroep toerisme, onder begeleiding van de centrummanager, is het idee van de 'groeters' ontstaan. Deze groeters, vrijwilligers uit de gemeente, zijn in de weekenden van juli, augustus en begin september op pad gegaan in het centrum om bezoekers een warm welkom te heten en indien gewenst te voorzien van informatie. Bezoekers reageerden enthousiast op de groeters.
  • We zijn verder gegaan met het uitvoering geven aan projecten uit het Routeboek Versterking Vrijetijdseconomie.
    • De vervanging en plaatsing van informatiepanelen, op basis van de nieuwe toeristische huisstijl, is voortgezet. Zo is er een informatiepaneel geplaatst op het Ellen Hoffmannplein en bij het burgermonument in Milsbeek. Ook zijn de infopanelen aan de Genneperhuysweg vervangen en is er een nieuw infopaneel op het Raadhuisplein in Ottersum geplaatst.
    • De gesprekken over het wandelpad langs de Maas, tussen het Genneper Huys en de Loswal, zijn op een lager pitje gezet omdat de realisatie niet op instemming van de terreinbeheerders kan rekenen.
    • De camera's die de ooievaars op het stadhuis filmen, zijn vervangen en voorzien van modernere specificaties.
    • We hebben bijgedragen aan het project Kapellenbaan, het kunstproject van de hand van gerenommeerde kunstenaars, waarvan het 1e kunstwerk in het najaar van 2020 geplaatst is. Voor het andere kunstwerk zijn de voorbereidingen getroffen. De kunstwerken maken deel uit van een geheel van 4 dat in de regio geplaatst wordt.
    • Het kunstwerk voor het provinciale Blow-Up project langs de Maasfietsroute is geplaatst bij het Theehuisje aan de Bloemenstraat in Milsbeek.
  • Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft het adviesrapport opgeleverd voor herstel van de Maasheggen in Gennep en Bergen. Samen met de gemeente Bergen worden de vervolgstappen bepaald. Ook is het project ingediend voor de regionale investeringsagenda. Daarnaast is vanuit de Regiovisie BGMM uitvoering gegeven aan het project Wings of Freedom: een vliegtuigcrashroute door de 3 gemeenten en Weeze, met verwijzingen naar plekken in de gemeenten waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn gecrasht.
  • De fiets- en wandelinfrastructuur wordt gedurende het jaar gemonitord en op peil gehouden, om zo het netwerk aantrekkelijk en veilig te houden. Ook toevoegingen langs de route zoals bankjes en informatiepanelen dragen hieraan bij.
  • Met Center Parcs zijn er gesprekken gevoerd over samenwerking op verschillende onderdelen. Zo is een pilot ontstaan, waarbij de bezoekers van Center Parcs zich in kunnen schrijven voor een wandeling met de stadsgidsen. De pilot was succesvol en wordt voortgezet in 2021.
  • Het nieuwe ruiter- en menroutenetwerk is opgeleverd. Dit is samen met de gemeente Bergen en Mook en Middelaar opgepakt. In de gemeente Gennep heeft dit geresulteerd in een netwerk van 60 kilometer.
  • Als gevolg van de coronacrisis zal het aantal overnachtingen in 2020 naar verwachting lager zijn dan voorgaande jaren. Dit resulteert in lagere inkomsten vanuit de toeristenbelasting. De definitieve cijfers hierover zijn pas in mei 2021 beschikbaar.
Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 20:07:33 met de export van 06/14/2021 19:57:02