Taakvelden

3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Taakveld 3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur

Portefeuillehouder:          J. van Hulsteijn
Beïnvloedbaarheid:        III. Overwegend niet financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat wilden we bereiken?

  • Een optimale bedrijfsinfrastructuur met bedrijventerreinen, die bovengemiddeld functioneren.  
  • De kernen, bedrijventerreinen en het buitengebied van de gemeente Gennep zijn voorzien van glasvezel.

Wat zouden we er voor doen?

  • We gaan samen met ondernemers, vastgoedeigenaren uitvoering geven aan het uitvoeringsprogramma van de in 2019 vastgestelde bedrijventerreinenvisie. We starten met de quick wins en bereiden de acties die een langere doorlooptijd hebben voor.
  • We houden het Keurmerk Veilig Ondernemen voor de bedrijventerreinen samen met ondernemers, politie en brandweer op een hoog peil. We voeren periodiek een schouw uit en pakken de actiepunten op die hieruit voortkomen.
  • We leveren via een actieve inbreng van het Bedrijvenloket+ een bijdrage aan de pilot Parkmanagement.
  • We ondersteunen actief het Stagebureau Land van Cuijk en Maasduinen door de inzet van het Bedrijvenloket+.
  • We ondersteunen en faciliteren de ontwikkelingsinitiatieven rondom Haven Heijen.
  • In 2020 worden de laatste meters glasvezel gelegd, waarmee het gehele gemeentelijke grondgebied beglaasd is.
  • We ronden de onteigeningsprocedure voor de ontsluitingsweg naar De Brem in 2021 af. Hiervoor zal in de eerste trimester-rapportage 2021 nog een budget gevraagd worden voor advieskosten en toezicht op de aanleg van de weg van De Grens naar De Brem en het voorstel om deze te kosten te dekken uit de reserve GREX.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • De bedrijventerreinenvisie is vastgesteld en er is een start gegeven aan de uitvoering:
  • Zo is er een Green Deal opgesteld. Door de aanhoudende coronacrisis is de Green Deal officieel nog niet ondertekend en wordt er nagedacht over een andere invulling om de start van de Green Deal officieel te maken. Op deze wijze kan duurzaamheid alsnog z’n beslag krijgen vanuit het bedrijfsleven, onder andere door de inzet van een duurzaamheidsmanager. De communicatieapplicatie voor ondernemers is gereed en geschikt gemaakt voor de bedrijventerreinen in Gennep en voor de leden van de Industriële Kring Noord-Limburg die niet op een bedrijventerrein zitten.
  • Het beveiligingsplan voor de bedrijventerreinen is in concept gereed. Dit in afstemming met politie en M&M Security. In overleg met het bedrijfsleven wordt een financiële paragraaf opgesteld voor de uitvoering.
  • Voor de uitwerking van een plan van aanpak van het accountmanagement richting ondernemers heeft een eerste brainstorm plaatsgevonden tussen het Duurzaam Bedrijven Overleg en het Bedrijvenloket+.
  • Door het Duurzaam Bedrijven Overleg is in december 2020 het bewegwijzeringssysteem op alle bedrijventerreinen vervangen. Voorheen lag de verantwoordelijkheid en financiering hiervan bij de gemeente. Dit wordt nu door het bedrijfsleven georganiseerd.   
  • Het Keurmerk Veilig Ondernemen voor de bedrijventerreinen loopt conform planning. Het parkmanagement heeft hierbij de trekkersrol overgenomen van de gemeente. In 2021 vindt de hercertificering plaats.  
  • In het 3e kwartaal van 2019 is een start gemaakt met de pilot Parkmanagement. De pilot bestond uit daadwerkelijke parkmanagementdiensten en introductiegesprekken met ondernemers. Het was de bedoeling om in 2020 nog een bijzondere Algemene Ledenvergadering te organiseren, waarbij de leden definitief hun goedkeuring zouden kunnen geven voor de implementatie van het Parkmanagement. Door de aanhoudende coronacrisis hebben leden van de verschillende bedrijventerreinenverenigingen in plaats van een ALV een schriftelijk verslag ontvangen over de resultaten van de pilot. Vanaf 2021 wordt parkmanagement definitief geïmplementeerd. Het parkmanagement bestaat uit activiteiten die te maken hebben met de thema’s organisatie en identiteit, infrastructuur en ruimte, duurzaam ondernemen en innovatie en arbeidsmarkt en onderwijs.
  • Het Stagebureau heeft zich na ontvangst van een subsidie van de provincie Limburg en alle deelnemende gemeenten doorontwikkeld naar een Talentenbureau. Het Talentenbureau helpt de ondernemers van de bedrijventerreinen aan stagiairs. In juli en augustus 2020 heeft het Talentenbureau daarnaast zijn dienstverlening tijdelijk opengesteld voor het bemiddelen van werknemers in samenwerking met de bedrijventerreinenverenigingen, de agrariërs/middenstand en de horeca. Het Talentenbureau heeft ter verdere profilering de samenwerking gezocht met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en Sterk Techniek Onderwijs.
  • De initiatiefnemers van de havenuitbreiding hebben een goed bezochte informatieavond belegd op 19 februari 2020. Tijdens deze avond konden voor- en tegenstanders van het plan de nut en noodzaak van de uitbreiding met elkaar bespreken. Het voorontwerpbestemmingsplan en de concept milieueffectrapportage  voor de uitbreiding van de haven in Heijen zijn ter inzage gelegd. Het ontwerpbestemmingsplan wordt opgesteld. Bestuurlijke besluitvorming is beoogd in de 1e helft van 2021.
  • De aanleg van glasvezel is voortvarend ter hand genomen. Naar verwachting zijn alle kernen, het buitengebied en de bedrijventerreinen van de gemeente Gennep in april 2021 volledig voorzien van glasvezel.
  • De onteigeningsprocedure voor de ontsluitingsweg naar de Brem is behoudens de schadeloosstelling afgerond. Het herziene bestemmingsplan is onherroepelijk.  

Beleidsindicatoren

Omschrijving

2018

2019

2020

Banen

8.370

8.740

nnb

Vestigingen

1.640

1.662

nnb

Noot: De invloed van de gemeente Gennep op bovenstaande indicatoren is zeer beperkt. De bron LISA beschikt niet over actuele cijfers voor 2020.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 20:07:33 met de export van 06/14/2021 19:57:02