Taakveld 7.1 Volksgezondheid Portefeuillehouder: R. Janssen |
---|
Wat wilden we bereiken?
- Inwoners blijven zo lang mogelijk gezond in ‘positieve gezondheid’ (1) .
- Zoveel mogelijk kinderen in Gennep groeien zo gezond mogelijk op; ze bewegen voldoende en hebben geen overgewicht.
- De GGD heeft met zijn aanbod van jeugdgezondheidszorg een grote betrokkenheid bij de normale ontwikkeling van kinderen. De GGD is een belangrijke partner in de preventieve en curatieve zorg voor de Gennepse jongeren; opvoed- en opgroei-belemmeringen worden voorkomen dan wel bestreden.
- De vaccinatiegraad is minimaal gelijk gebleven.
- Er is sprake van continuïteit en samenhang binnen de keten van publieke gezondheidszorg.
- Het verschil in gezondheid tussen mensen met een lage of hoge sociaaleconomische status wordt verkleind.
Wat zouden we er voor doen?
- Wij geven uitvoering aan het lokale gezondheidsbeleid, waarbij we focussen op ‘Positieve gezondheid’ en het accent leggen op bewegen. Daarnaast geven we uitvoering aan het Programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) waarmee we jongeren actief stimuleren een gezonde leefstijl aan te houden. Met instemming van de ouders en/of jongere, wisselen we op casusniveau actief informatie-uit met de GGD. Ook hebben we extra aandacht voor (preventieve) gezondheidszorg bij vergunninghouders. We voeren het inhaalprogramma vaccinaties uit.
- We bouwen aan een lokaal netwerk Positieve Gezondheid.
- We brengen gezondheidsrisico’s vroegtijdig in beeld.
- We hebben extra aandacht voor maatschappelijke participatie van mensen met een gezondheidsachterstand. In dit kader geven we uitvoering aan het project Inzet GIDS-gelden. Het project wordt uitgebreid met sociale netwerkversterking. Tevens wordt, in samenwerking met Universiteit Maastricht, het na-traject van de deelnemers verder vormgegeven ter verduurzaming van de behaalde resultaten.
- We ontwikkelen in samenwerking met verschillende partners een sociale kaart.
- Middels de inzet van een welzijnscoach geven we uitvoering aan 'Welzijn op recept'.
Wat hebben we gerealiseerd?
- Inwoners van de gemeente Gennep worden actief gestimuleerd een gezonde leefstijl aan te houden, waarbij het accent ligt op bewegen. Het programma Gennep Doet Mee speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens de coronaperiode hebben de beweegcoaches van Gennep Doet Mee met creatieve online vormen ervoor gezorgd dat mensen thuis konden sporten en bewegen. Vele tientallen deelnemers per keer volgden de online groepslessen.
- Samen met partners geven we uitvoering aan het Programma JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) waarbij bewegen, cultuur, voeding en participatie integraal opgepakt worden. Met instemming van de ouders en/of jongere, wisselen we op casusniveau actief informatie uit met de GGD. De onderzoeken door de GGD zijn voor risicokinderen doorgegaan.
- Vanuit de strategische kerngroep Positieve Gezondheid werken we aan de thema's valpreventie, eenzaamheid en de inclusieve samenleving. Vanuit samenwerking tussen verschillende partijen is in de coronaperiode met name aandacht besteed aan het verminderen van eenzaamheid. De scholing Positieve Gezondheid is bij de partners onder de aandacht gebracht. Hiervoor is veel belangstelling. Inmiddels hebben zich ruim 10 organisaties gemeld die het gedachtegoed van Positieve Gezondheid binnen hun organisatie verder willen uitrollen. Dit bevordert het spreken van 'dezelfde taal' op gezondheidsgebied.
- Gezondheidsrisico's worden vroegtijdig in beeld gebracht doordat een groot deel van de jongeren het consultatiebureau bezoekt. De afgelopen tijd was er met name aandacht voor de risicojongeren. Voor andere jongeren is wel de kritische zorg doorgelopen.
- Met het GIDS-project hebben we extra aandacht voor maatschappelijke participatie van mensen met een gezondheidsachterstand. De pijlers van het project zijn bewegen, mentale coaching en sociale netwerkversterking. Voor het verduurzamen van de behaalde resultaten wordt een beweegcoach ingezet voor het na-traject. Waar fysieke bijeenkomsten niet mogelijk waren zijn deze vervangen door digitale sessies. Hogeschool Arnhem Nijmegen werkt mee aan regionalisering van het project. Het positieve effect van het project is uit onderzoek gebleken.
- De KonnectKever heeft een sociale kaart ontwikkeld waarin alle initiatieven op sociaal gebied gebundeld zijn. De sociale kaart is op 22 juli 2020 live gegaan. De KonnectKever is daarnaast een overkoepelend initiatief tegen eenzaamheid en vóór welzijn in de gemeente Gennep door verbinding van mensen en initiatieven. Er is een nauwe samenwerking met de dorpsondersteuners.
- We zijn gestart met het project Welzijn op Recept, waarvoor 2 welzijnscoaches actief zijn. De welzijnscoach is de schakel tussen de huisarts en de patiënt/inwoner en organisaties met als doel het welbevinden van de patiënt/inwoner te verhogen.