Taakvelden

7.4 Milieubeheer

Taakveld 7.4 Milieubeheer

Portefeuillehouder:          R. Peperzak
Beïnvloedbaarheid:        II. Overwegend financieel en beleidsmatig te beïnvloeden.

Wat wilden we bereiken?

  • De gemeente geeft het goede voorbeeld!
  • Verduurzaming van eigen vastgoed en andere eigendommen (pompen, gemalen).
  • Asbestdaken verminderen binnen de (wettelijke en financiële) mogelijkheden.
  • Men kan bij de gemeente terecht voor uiteenlopende duurzaamheidsvragen.

Wat zouden we er voor doen?

  • We zijn het gemeentekantoor aan het verduurzamen door o.a. vervanging van het klimaatsysteem en andere installaties. Ook in de toepassing van nieuwe gebruiks- en bouwmaterialen verduurzamen wij. Na de oplevering van het 'nieuwe´ gemeentekantoor wordt er een open dag gehouden waarbij wij vanuit onze voorbeeldfunctie laten zien hoe wij verduurzaamd hebben.
  • Vanaf uiterlijk november 2020 moeten (nagenoeg) alle dienstreizen van de gemeente Gennep duurzaam zijn. Dat betekent óf per openbaar vervoer óf met (elektrische) deelvervoersmiddelen (auto, fiets, scooter).
  • We stellen een uitvoeringsplan op voor de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed. De gemeentelijke gebouwen die daarvoor geschikt zijn worden verder verduurzaamd en bijvoorbeeld voorzien van zonnepanelen. Bovendien zullen in het onderhoud van de gebouwen energetische maatregelen worden getroffen.
  • We blijven aansturen op het saneren van asbestdaken. Het verbod op asbestdaken is weliswaar in de Eerste Kamer gesneuveld, maar de gezondheidsrisico's en de risico's op bodemverontreiniging door verwering en inspoeling van losse asbestvezels in de bodem (bij daken zonder dakgoot) zijn onverminderd actueel.
  • We onderzoeken of er, naast het bestaande digitale duurzaamheidsloket, een energieloket in de Poort van Gennep kan worden geopend. Hier kunnen burgers en ondernemers terecht met hun vragen omtrent de verduurzaming van hun huis of bedrijf.

Wat hebben we gerealiseerd?

  • Mede vanwege de voorbeeldfunctie van de gemeente, is het gemeentekantoor verduurzaamd. Zo heeft het gemeentekantoor nu een CO2-neutrale energievoorziening. In het voorjaar is een warmtepomp geplaatst, zodat het gemeentekantoor van het gas is afgesloten.
  • Er is volledig overgaan op LED-verlichting, nagenoeg alle ramen zijn voorzien van HR++glas en is er een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd. Ook zijn daar waar mogelijk oude materialen hergebruikt en heeft een deel van het meubilair een 2e leven gekregen (zie ook bij 7.3).
  • Eind 2020 heeft de regionale aanbesteding van duurzaam deelvervoer in de regio plaatsgevonden. Op dit moment wordt de MobilityMix geïmplementeerd in onze organisatie, die naar verwachting in het voorjaar van 2021 operationeel zal zijn.
  • In 2020 is de bestaande Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) uitgebreid met energiebesparende maatregelen. Er is een start gemaakt met het opstellen van de routekaarten per gebouw naar een CO- neutrale energievoorziening in 2050. Deze worden in 2021 aan het MJOP toegevoegd.
  • Op 1 februari 2020 heeft de Gennepse duurzaamheidsmarkt plaatsgevonden. Hier hebben inwoners op allerlei gebieden informatie met betrekking tot duurzaamheid en energiebesparing kunnen ontvangen. Naast de gemeente met meerdere thema's/stands, waren er ook diverse lokale ondernemers met eigen producten en konden burgers gezonde en duurzame producten uitproberen of mee naar huis nemen.
  • Het aansturen van het saneren van asbestdaken heeft continu de aandacht. Dit in verband met aanwezige risico's ten aanzien van gezondheid, lucht en bodem.
  • Er is een gemeentelijk energieloket (GELG) opgericht en digitaal in werking sinds november 2019. Na de coronacrisis is het voor burgers en bedrijven mogelijk om in de KennisKeuken van de Bibliotheek Gennep gratis basisadvies te ontvangen over energiebesparing en verduurzaming van woningen.
  • De concept Regionale Energiestrategie Noord- en Midden-Limburg is in september vastgesteld door het college, en is daarna ter informatie doorgeleid naar de gemeenteraad. De inleverdatum voor alle 30 RES-organisaties is door het Nationaal Programma RES vanwege de coronacrisis verschoven van 1 juli 2020 naar begin oktober.
  • De samenwerkende 15 gemeenten in de RES-regio Noord- en Midden-Limburg zijn inmiddels gestart met het opstellen van de Regionale Energie Strategie 1.0. Deze RES NML 1.0 zal in voorjaar 2021 door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld.
  • Samen met de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar is onze gemeente in september gestart met het langdurige proces van het opstellen van de Transitievisie Warmte. Volgens het Klimaatakkoord 2019 dient elke gemeente uiterlijk eind 2021 haar Transitievisie Warmte door de gemeenteraad vastgesteld te hebben. Daarin is de fasering tot 2030 opgenomen voor het met bijna 50% terugdringen van de CO2-uitstoot bij de verwarming van woningen, appartementen en gebouwen in onze gemeente.
  • Samen met de gemeente Mook en Middelaar is in september het project Zon op Bedrijfsdaken gestart om daarmee een impuls te geven aan het oogsten van zonnestroom op grotere bedrijfsdaken binnen beide gemeenten.
  • Samen met de gemeente Bergen wordt het concept van EnergyParties van Buurkracht verkend om in 10 à 15 straten in Gennep van start te laten gaan. Dit is de opmaat naar het betrekken van huishoudens voor het project Transitievisie Warmte Gennep.
  • De recent door de Rijksoverheid toegekende gemeentelijke subsidieaanvraag 'Regeling Reductie Energiegebruik particuliere woningen' wordt op dit moment uitgewerkt zodat we in 2021 met de uitvoering van start kunnen gaan.

In 2020 is ook gerealiseerd:

  • Er is in 2020 onderzoek gedaan naar een mogelijke participatie in Energielandgoed Wells meer. Hiermee kunnen we met het oog op de toekomst investeren in duurzame energieopwekking. De voorbereidende werkzaamheden om te komen tot een intentieovereenkomst hebben plaatsgevonden.

Beleidsindicatoren

Omschrijving

2018

2019

2020

Hernieuwbare elektriciteit

3,8%

nnb

nnb

Percentage woningen met zonnepanelen op daken

11,3%

15,8%

nnb

Bronnen: Klimaatmonitor en CBS

Verbonden partijen die bijdragen aan realisatie doelen

GR RUD LN

De Gemeenschappelijke Regeling Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD LN) is een gemeenschappelijke regeling van de provincie Limburg en vijftien Noord-Limburgse gemeenten. De deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om:

  • de kwaliteit van dienstverlening aan burgers, bedrijven en belanghebbenden te verbeteren bij de uitvoering van taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-taken)
  • de kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de leefomgeving te verbeteren.

De RUD LN draagt zorg voor de uitvoering van tenminste de taken zoals opgenomen in het wettelijk basistakenpakket. Voor Gennep betreft dit milieuvergunningverlening en de uitvoering van milieutoezicht, het zogenaamde  verplichte basistakenpakket.

Deze pagina is gebouwd op 06/14/2021 20:07:33 met de export van 06/14/2021 19:57:02